Noile modificări la Codul Fiscal, adoptate de Guvern. Taxele care cresc de la 1 august
Guvernul României a adoptat, vineri, 15 iulie, modificările propuse la Codul Fiscal. Sunt prevăzute creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8% și scăderea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere. De asemenea, crește la 9% TVA-ul pentru băuturile nonalcoolice și adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate şi se majorează accizele pentru ţigarete.
OUG privind creșterile de taxe a fost adoptată
Forma finală a ordonanţei de modificare a Codului fiscal în România a fost adoptată, vineri, de către Guvern, câteva măsuri urmând să intre în vigoare la începutul lunii viitoare, a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
Majoritatea măsurilor se vor aplica de la 1 ianuarie 2023, excepție făcând majorarea accizelor, creșterea taxelor pentru jocurile de noroc și contractele part-time, care intră în vigoare de la 1 august. Potrivit Executivului, noile modificări fiscale vor aduce în plus la bugetul de stat 2,2 miliarde de lei în acest an şi 13,4 miliarde de lei (aproape 1% din PIB) în anul 2023.
„Astăzi (n.r. – vineri, 15 iulie) am adoptat forma finală a ordonanţei privind modificările la Codul fiscal. Sunt o o serie de măsuri care intră in vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi câteva măsuri care intră în vigoare începând din data de 1 august 2022. O să accentuez această chestiune privind abordarea echilibrată pe această reformă fiscală, pentru că au fost o serie de poziţii ale mediului public prin care s-a solicitat o abordare mai radicală.
Guvernul a considerat că, la acest moment, având în vedere situaţia complicată prin care trecem, nu este oportun şi nici necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal, ci este bine să-şi continue traiectoria de susţinere a mediului de afaceri şi de consolidare a mediului de afaceri onest”, a evidențiat ministrul Finanţelor.
Ciucă: „Am făcut tot ceea ce a depins de noi”
Premierul Nicolae Ciucă susține că modificările la Codul fiscal au în vedere asigurarea unui climat de predictibilitate şi stabilitate mediului de afaceri şi, pe de altă parte, eliminarea unor excepţii. Şeful Guvernului a explicat că, în vederea elaborării formei finale a proiectului, au avut loc discuţii cu mediul de afaceri, patronatele și sindicatele.
„Am făcut tot ceea ce a depins de noi astfel încât, pe de-o parte, să începem, aşa cum ni s-a solicitat, să eliminăm excepţiile, iar, pe de altă parte, să facem în aşa fel încât să asigurăm mediului de afaceri predictibilitate şi stabilitate pentru a putea să încurajăm continuarea investiţiilor în economia românească”, a subliniat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.
Forma finală a OUG de modificare a Codului Fiscal poate fi consultată AICI și AICI.